Miután megnézte a műanyag csövek hőtágulásáról szóló fontos tudnivalókat, ajánljuk, hogy kattintson 
ezen a linken lévő ajánlatunkra
ahol egy százezreket érő még kihasználatlan lehetőséget kínálunk. 


Félsz a műanyag csövek hőtágulásától?

Nem aggódj! Ez a pár sor a hőtágulásról és a kompenzáció gyakorlati kivitelezéséről veti le a fátylat!

A műanyag csöveknek van egy olyan tulajdonsága, hogy hőre megnyúlnak, ezzel kisebb bosszúságot okozva a szerelő uraknak. De létezik többféle megoldás ennek a hőtágulásnak a kompenzálására.

A csöveket leggyakrabban rejtve vezetjük. Padlóban vagy falhoronyban. Ilyen esetekben a kompenzáció jelenségét a vezetéken húzott szigeteléssel tudjuk segíteni. Ugyanis a szigetelés nagyobb átmérőjű, ezért, mikor bebetonozzuk, vagy falhoronyban elvakoljuk a vezetéket, akkor az a szigetelésben megtalálja magának a tágulási helyet.

logo

Viszont van, mikor szabadon vezetjük a csöveket. Például ha egy elöregedett strangvezetéket cserélünk. Na, ilyen esetekben kell jobban figyelnünk a tágulásra. Egy PP-R cső, ha megkapja a 60°C-os közeget, akkor 10 méteren 4,8 cm-el lesz hosszabb. Sajnos ez a jelenség elég csúnya, esztétikailag nem lesz elfogadható.  A vezetéken „kígyósodás” vagy „hasasodás” jelenségével fogunk találkozni.

Hogy a jelenségeket kiküszöbüljük, kompenzálnunk kell a rendszert, melyet többféleképpen is megtehetjük.

1) U-kompenzátor

Egyszerűen 4 könyök segítségével a vezeték szakaszba építesz egy U-alakot. Ezt a CLASSIK PP-R vezetéknél kb. 10m-ként meg kell tenned, illetve ezeknek a métereknek a hossza nőhet, akkor, ha STABI PP-R vezetéket, azaz alumíniummal erősített vezetéket használsz vagy GLASSFIBER PP-R, azaz üvegszállal erősített vezetéket. Tudnod kell, hogy ezekben az esetekben az alábbiakban változik a vezeték hossza, melyett kompenzálni kell.

PP-R: 10m; STABI: 30m; Üvgszál: 30m.

u-kompenzator-pelda

FONTOS! Csak akkor fog működni a kompenzátor, ha FIX és CSÚSZÓ megfogásokat alkalmazol.

FIX pont (PB): a bilincset közvetlenül a csőhöz erősíted, hogy ne tudjon benne mozogni a vezeték. Ezzel eléred azt, hogy a tágulási erő a két pont közötti területre fog összpontosulni. Ezt kell kompenzálnunk! A FIX bilincsból csak 3db lehet a szakaszban. Egy a 10m-es szakasz elején, a másik a végén, a harmadik pedig az U alak alsó szárát fogja. Az összes többi bilincs lesz a CSÚSZÓ pont.

CSÚSZÓ pont (KU): a binincset nem szabad lehúzni, hogy megfogja a csövet, hanem meg kell engedni a csőnek a bilincsben való mozgást. Ezt legkönyebben úgy érhetjük el, hogy a csőre egy szigetelés darabot vagy a csövön alkalmazott szigetelésre tesszük rá a bilincset és csak annyira húzzuk meg, hogy mozogni tudjon benne a cső. Ezzel a mozgással lehetővé tesszük, hogy az U-alak két alsó szöge egymás felé mozduljon, ezzel „kiegyesítse” a vezetéket. Ennyi az egész! Ugye, nem is bonyolult?

2) Hurok kompenzátor

Általában ezeket az elemeket a gyártók előre elkészítik, mivel a PP-R cső elég merev, ezért szerelés közben mi nem tudjuk elkészíteni a hurkot. Amúgy 16-tól 40-es méretig lehet kapni. Efelett már az U-kompenzátor elvét kell alkalmazni.

kompenzacios-hurok

Szerelés elég egyszerű, mert miután FIX és CSÚSZÓ pontokkal láttuk el a 10m-es szakaszt, bárhová elhelyezhetjük a hurkot. Akár a szakasz elejére, végére, közepére. Ezt már mi magunk is kipróbáltuk és működik! Ez egy gyors és eredeti megoldás, mely a legkönnyebben alkalmazható!

3) Elhúzás

Ezt a módszert akkor alkalmazzuk, mikor kevés a hely az U-kompenzátor kialakításához. Egyszerűen csak annyiról van szó, hogy 2m-ként csinálunk egy iránytörést a vezeték nyomvonalában és utána visszatérünk. Ezzel a könyökök felé irányítva a tágulási erőket. Itt is figyelnünk kell a két FIX pontra, amik között csak CSÚSZÓ támaszok lehetnek, hogy működjön a kompenzáció!

tagulas1

4) Felszálló vezetékek kompenzálása

strangok-kompenzalasa

Itt is lényeg a FIX és CSÚSZÓ pontok megléte. Amennyiben közvetlenül a leágazásnál szeretnénk a bilincseket elhelyezni, akkor azt mindig a T-idom alatt tegyük, mert így a bilincs akad és segít megtartani a felszálló vezeték súlyát. 

Ennyi az egész! Remélem, hogy ezzel a pár sorral segíteni tudtam abban, hogy ne félj a hűtágulástól, hiszen pofon egyszerű a jelenséget kiküszöbölni.

Amennyiben kérdéseid merültek fel a témával kapcsolatban, hívd azonnal a 0620/9291946-os telefonszámot és személyesen segítek neked!

További információt az FV-Plast idom és csőválasztékról ITT talál.

logo  

Tudta, hogy Önnek van egy tízezreket érő, még kihasználatlan üzleti lehetősége? 
Ön egy olyan Tervező, aki nyitott az új technológiák tervezésére? Szokott hosszú távra tervezni? Ha igen és érdekli a még kihasználatlan lehetőség, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot.

Tízezreket érő ajánlatunkért klikkeljen ide.

A TEODOR Szellemisége 9 pontban